•     Propozicije

      Prijava programa

  XX INTERNACIONALNI TV FESTIVAL BAR 2015

  20 – 24. oktobar 2015.

   

   

  SVEČANO ZATVARANJE FESTIVALA

   

  top


   

  XX INTERNACIONALI TV FESTIVAL BAR 2015
  NAGRADE ŽIRIJA – ODLUKE

   

  NAGRADA NAJBOLJA MASLINA U KATEGORIJI DOKUMENTARNOG PROGRAMA


  Nagrada Najbolja maslina u kategoriji dokumentarnog programa pripada filmu Ruanda, život teče dalje, u produkciji Julie Freres / Belgija zbog načina na koji je predstavljen genocid izmeđju Hutusa i Tutsisa u Ruandi, posmatran očima ženskih žrtava koje su sramno odbačene, stigmatizovane i prisiljene da se konstantno oslobađaju oredna silovanja tako što na svijet donose svoju neželjenu djecu.

   

  NAGRADA ZA NAJBOLJI AUTORSKI PRISTUP U KATEGORIJI DOKUMENTARNOG PROGRAMA


  Nagrada za najbolji autorski pristup u kategoriji dokumentarnog programa pripada filmu Kopilad, u produkciji Deborah Perkin / Francuska zbog jasno opisane uloge žena u patrijarhalnoj monarhihi rastrzanoj između tradicije, modernog vremena i Islama. Jedinstven pristup autora ovom neobičnom spoju tradicioanlne endogamije dječijih brakova, nezakonite djece i vanbracnih afera stavlja akcenat na delikatnu temu u zemlji koja je, ironično, slavi kao model demokratije u arapskom svijetu.

   

  NAGRADA ZA NAJBOLJI VUZELNI IDENTITET U KATEGORIJI DOKUMENTARNOG PROGRAMA

  Nagrada za najbolji vuzelni identiet u kategoriji dokumentarnog programa pripada filmu Katjin izbor, u produkciji RAI-a / Italija nastalog kao rezultat stvarnih scena spašavanja imigranata u mediteranskom moru od strane italijanske mornarice. Kod publike izaziva osjećaj kao da se upravo oni sami nalaze usred te ljudske tragedije.

   

  NAGRADA ZLATNA MASLINA U KATEGORIJI IGRANOG PROGRAMA

  Nagrada Zlatna maslina u kategoriji igranog programa pripada filmu Maks i Helena, u produkciji RAI-a / Italija zbog dobre dramatične i snažne priče. Postoje brojne ljubavne, kao i priče o Holokaustu, ali ova je jedinstvena.

   

  NAGRADA ZA NAJBOLJI AUTORSKI PRISTUP U KATEGORIJI IGRANOG PROGRAMA

  Nagrada za najbolji autorski pristup u kategoriji igranog programa pripada filmu Ljubavnici umiru stojeći, u produkciji Yousef Samadzadah / Irak zbog napete i duboko potresne priče između dva neprijateljska vojnika tokom rata između Iraka i Irana. Iako se bore jedan protiv drugog, Irački vojnik će spasiti svog neprijatelja iz Irana.

   

  NAGRADA ZA NAJBOLJI VIZELNI IDENTITET U KATEGORIJI IGRANOG PROGRAMA

  Nagrada za najbolji vizuelni identitet u kategoriji igranog programa pripada filmu Američka pisma, u produkciji Česke televizije / Češka zbog stvaranja jedinstvenog prožimanja muzike, osjećanja, strasti i životnih epizoda velikog autora iz Praga, Dvoraka.

   

  NAGRADA ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU U KATEGORIJI IGRANOG PROGRAMA

  Nagrada za najbolju mušku ukogu u kategoriji igranog programa pripada Federic Bayer Azem za ulogu u filmu Sve je lažno, u produkciji Jean-Marie Villeneuve / Francuska zbog toga što kao pravi biser nove evropske kinematografije zaokruzuje jedinstveni stil kojeg grade savremeni evropski reditelji poput Gaspara Noea. Dugački kadrovi , hiper realistični karakteri i situacije, pariške ulice i mostovi, čine da se ova priča o otudjenosti običnog čovjeka u velikom gradu budi nemir intuitivno nagovještavajući raspad civilizacije kakvu poznajemo.

   

  NAGRADA ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU U KATEGORIJI IGRANOG FILMA

  Nagada za najbolju žensku ulogu u kategoriji igranog filma pripada Delbar Dosky za ulogu u filmu Gdje je zemlja, u produkciji Shakhawan Idress / Irak zbog zbog veoma delikatnog, preciznog i autentičnog načina glume. Ona uspjeva da dočara svoj unutrašnji konflikt i veliku bol snažnim ekspresijama bez mnogo riječi. I, glatko balansira između svoje lične pobune i zakona svoje kulture.

   

  NAGRADA ZLATNA MASLINA U KATEGORIJI EKOLOGIJE I TURIZMA


  Nagrada Zlatna maslina u kategoriji ekologije i turizma pripada filmu Na licu mjesta – Brazil, u produkciji MTVA / Mađarska.

   

  NAGRADA ZLATNA MASLINA DRAGAN RADULOVIĆ U KATEGORIJI DJEČIJEG TV PROGRAMA


  Nagrada Zlatna maslina Dragan Radulović u kategoriji dječijeg TV programa pripada filmu Vučja glava, u produkciji Jonathan Hazan / Francuska zbog pažljivo odabranih glumaca (pogotovo mala djevojčica sa vukom, kao i njena majka), divne kinematografija – koja ne samo da akcentuje dilemu koju djevojčica ima, već i sjajni kadrovi prirode – i veoma senzibilan i smisaon autorov pristup. Ova vrsta filma, koja je namjenjena veoma zahtjevnoj i često, potcjenjenoj kategoriji – dječi – dokazuje da je vrijedno truda sve ono što će dotaci dječiju dušu.

   

  NAGRADA ZLATNA MASLINA U KATEGORIJI KRATKIH TV FORMI


  Nagrada Zlatna maslina u kategoriji kratkih TV formi pripada filmu Brenda, u produkciji Kate Larkin / Irska zbog jedinstvenog i veoma delikatnog načina na koji je prikazana tragična priča, a prikazana je očima djeteta. Imajući u vidu da je majka zavisnik od droge, veoma je hrabro od njene kćerke da se posveti bolesnoj majci kao najbolja prijateljica, gledajući je kako umire na kraju. Ovakav koncpet predstavljanja ljudske tragedije je, u isto vrijeme i hrabar i veoma emocionalan.

   

  GRAND PRIX FESTIVALA

  Grand Prix Festivala pripada filmu Maks i Helena, u produkciji RAI-a / Italija zbog produkcijske vrijednosti, režije, glume i, naravno, scenarja. Svi ovi elemnti zajedno čine jedinstvenu ljubavnu priču za vrijeme Holokausta. Zanimljiva, snažna i kompleksna interpretacija Maksove želje za osvetom, ljubavlju i pravdom, gdje on sam bira da ipak bude radije čovijek nego da bude u pravu pretvara žrtvu u heroja.

   

  PRODUCENTSKA NAGRADA FESTIVALA

  Producentska nagrada festivala pripada produkcijskoj kući MTVA iz Mađarske.

   

  SPECIJALNA NAGRADA ŽIRIJA U KATEGORIJI DOKUMENTARNOG PROGRAMA


  Specijalna nagrada žirija u kategoriji dokumentarnog programa pripada filmu EOHA, u produkciji Vladimira Perovića / Crna Gora zato što je duboko zaronio u atmosferu krševite metafizike crnogorskog prostora i u apsolutnom odsustvu tragova moderne civilizacije ispričao nevjerovatnu priču o povezanosti čovjeka i životinje. Perović kroz sebi sopstven ritam i stil kao temu otvara fenomen komunikacije kao bazičnu karakteristiku ljudske prirode.

   


  SPECIJALNA NAGRADA FESTIVALA U KATEGORIJI KRATKIH TV FORMI


  Specijalna nagrada žirija u kategoriji kratkih TV formi pripada filmu Crvena folija, u produkciji ECIB DOSMENTES PRODUCCIONES / Španija zbog načina na koji vodeća numera ovog filma pretvara zvuk stare pisace mašine u muziku, u himnu koja označava traganje za slobodom.

   

  SPECIJALNA NAGRADA ŽIRIJA U KATEGORIJI DOKUMENTARNOG PROGRAMA


  Specijalna nagrada žirija u kategoriji dokumentarnog programa pripada filmu Milosrdna kraljica, u produkciji TVCG / Crna Gora.

  24.oktobar 2015.

  top


  Poštovani,

  Highway trio na zatvaranju

  Nakon petodnevnih dešavanja, večeras će u Baru biti zatvoren Jubilarni XX Internacionalni TV festival. Prethodnih dana publika je na pet lokacija u gradu pod Rumijom imala priliku da prati 88 video ostvarenja i 12 pratećih programa.

  Na večerašnjoj svečanosti, saznaćemo ko su dobitnici ovogodišnjih Zlatnih maslina u pet takmičarskih kategorija, kao i za produkciju i Gran pri.

  "Bilo je jako lijepo ovih dana u Baru i zanimljivo kako za TV stvaraoce tako i za širu publiku u ovom gradu. Dokaz tome su ispunjene sale tokom održavanja autorskih večeri Gorana Milića i Milomira Marića, kao i na književnim večerima Vanje Bulića i predstavljanju multimedijalnog projekta "Nešto lepo"- rekao je umjetnički direktor Festivala Sabrija Vulić.

  Festival će biti zatvoren koncertom mladog podgoričkog sastava Highway trio koji će nas naredne godine predstaviti na Eurosongu u Švedskoj.

  24.oktobar 2015.

  top


  Poštovani,

  Multimedijalni projekat “Nešto lepo” Fondacije “Slobodan Stojanović” na XX Internacionalnom TV Festivalu u Baru, predstavili su autor Miloš Stojanović i reditelj Dragomir Zupanc.

  Dvadeset malih dramskih vinjeta pod nazivom “Nešto lepo” nastale su iz bogate pisane zaostavštine dramskog pisca Slobodana Stojanovića, koje u kulturi, umjetnosti i životu, na neki način uvijek primjećuju nešto lijepo. Dragan Nikolić u emisiji govori po Slobodanovim tekstovima, ali to nisu obični susreti pisca sa gledaocima i čitaocima, to su ispovijesti koje govore o životu, zrelosti, starosti, običajima, istoriji, o Beogradu.

  Fondacija „Slobodan Stojanović“ je uz ovaj serijal pokrenula i sajt „Nešto lepo“ na kome se mogu pročitati tekstovi iz bogate Stojanovićeve pisane grade, a nedavno je objavljena i knjiga sa istim nazivom.

  Za 63 godine, Stojanović je ostavio brojna književna djela, medu kojima su TV drame i serije: „Više od igre“, „Učitelj“, „Jastuk groba mog“, knjige proze: „Povodom mokrog snega“, „Devojka sa lampom“, „Lav u Beogradu“, drame: „Opasna voda“, „Ptić i ptica“, „Raste trava" itd.

  23.oktobar 2015.

  top


  Poštovani,

  u okviru XX Internacionalnog TV Festivala Bar 2015, održano je autorsko veče srpskog novinara i književnika Vanje Bulića.

  22.oktobar 2015.

  top


  Poštovani,

  u okviru XX Internacionalnog TV Festivala Bar 2015, održano je autorsko veče srpskog novinara i urednika Milomira Marića.

  22.oktobar 2015.

  top


  Poštovani,

  U okviru XX Internacionalnog TV Festivala u Baru održan je okrugli sto na temu "Dvadeset godina TV Festivala - Kako dalje?" na kojem su brojni televizijski i javni radnici, dali svoje viđenje budućnosti barskog Festivala.

  Učesnici okruglog stola su bili: Pero Radović idejni tvorac Festivala, dr Zoran Srzentić predsjednik opštine Bar, Ilija Subotić ispred Ministarstva kulture Crne Gore, Boris Mijović sekretar sekretarijata za kulturu Opštine Bar, Jovanka Kovačević Đuranović , urednica KUP-a RTCG, Vanja Vardjan TV Slovenija, Kleart Duraj TV Albanija, Ilija Cerović TV Srbija, Anita Danji TV Madarska, Antonio Bruni RAI, Branko Baletić direktor Crnogorske Kinoteke, Dževdet Tuzlić TV BiH, Dragomir Zupanc reditelj, Miljo Radojičić novinar, Sanja Jovanović producent, Ljiljana Đindinović poslovni direktor Festivala, Sabrija Vulić umjetnički direktor Festivala, Edin Jašarović profesor na FDU Cetinje, Karlo Kalezić producent.

  22.oktobar 2015.


  Održan okrugli sto na temu "Dvadeset godina TV Festivala - Kako dalje?"

  " U okviru XX Internacionalnog TV Festivala u Baru održan je okrugli sto na temu "Dvadeset godina TV Festivala - Kako dalje?" na kojem su govorili brojni televizijski radnici, vezani za ovu manifestaciju, koji su dali svoje videnje budućnosti barskog Festivala ..."

   

  23.oktobar 2015.- izvor Kolektiv.me


  top

  Poštovani,

  Pozivamo vas da prisustvujete završnoj press konferenciji XX Internacionalnog TV Festivala Bar 2015. na kojoj će govoriti Ljiljana Đindinović poslovni direktor, Sabrija Vulič, umjetnički direktor i Sanja Jovanović selektorka.


  petak, 23.oktobar 2015.godine, Dvorac kralja Nikole u 14 h

  top


  Poštovani,

  autorsko veče novinara Milomira Marića, koje je najavljeno za petak, 23.oktobar, pomjera se dan ranije, u četvrtak, 22.10. sa početkom u 18h u Dvorcu kralja Nikole u Baru.

  Nakon toga biće, kako je planirano, održano autorsko veče književnika i novinara Vanje Bulića u 20h, na istom mjestu.

  top  Poštovani,

  u okviru pratećeg programa XX Internacionalnog TV Festivala u Baru, održano je autorsko veče Gorana Milića, novinara čija je karijera obilježila prostore bivše Jugoslavije u protekle 4 decenije. Za one starije, prva asocijacija na TV dnevnik i dalje je upravo on. Njegov dnevnik se oduvijek čekao i pamtio.

  I danas, u sedamdesetoj, vedrog i savremenog duha, na sva pitanja ima odgovore.

  Trenutno radi kao direktor vijesti i programa Al Jazeera Balkans.

  22.oktobar 2015.


  top

        Za junake bira heroje tranzicije

  " Poznato novinarsko ime Goran Milić, čija je karijera obilježila jugoslovenske prostore, bio je gost Internacionalnog TV Festivala. U druže­nju sa barskom publikom on se nije osvrtao na pro­šlost, već je govorio o svom trenutnom angažmanu na TV „Al Jazeeri Balkans”, gdje je direktor i urednik, kao i o svojoj sadašnjoj novinarskoj preokupaciji, serijalu „Alhemija Balkana”, snimanom u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.
  Junaci njegovih emisija, kaže on, heroji su tranzicije, ljudi koji u nepovoljnim društvenim okolnostima naprave mnogo ..."

  23.oktobar 2015. - izvor www.dan.co.me


  top

  " Goran Milić, poznato novinarsko ime čija je karijera obilježila jugoslovenske prostore, u druženju sa barskom publikom na Internacionalnom TV Festivalu nije se osvrtao na prošlost. Govorio je o svom trenutnom angažmanu na TV Al Jazeeri Balkans, gdje je direktor i urednik, kao i o svojoj sadašnjoj novinarskoj preokupaciji - serijalu Alhemija Balkana, snimanom u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. Junaci njegovih emisija,kako je kazao, heroji su tranzicije, ljudi koji u nepovoljnim društvenim okolnostima naprave mnogo.

  “Fasciniraju me ljudi koji rade, stvaraju, jer bolje je džabe raditi nego džabe ležati. U jednoj od mojih emisija snimao sam čovjeka, naizgled neuglednog, zarozanog, debelog, stalno u radnom odijelu, koji je napravio fabriku u Hrvatskoj, zapošljava na desetine ljudi, plaća porez i doprinosi državi, a recimo, nikad nije bio na prijemu kod gradonačelnika, nikada mu za to nije odato priznanje”, kaže Milić ... "

  22.oktobar 2015. - izvor barinfo.me


  top

        Uvjek je bilo cenzure

  " Na TV Festivalu u Baru sinoć je održano autorsko veče Gorana Milića, novinara čija je karijera obilježila prostore bivše Jugoslavije u protekle četiri decenije ... "

   

  Freemake Video Downloader

   

  22.oktobar 2015. - izvor rtcg.me


  top

        Autorsko veče Gorana Milića u Baru

  " Autorsko veće Gorana Milića, novinara čija je karijera obilježila prostore bivše Jugoslavije u protekle četiri decenije, održano je u okviru pratećeg programa 20. Internacionalnog TV Festivala u Baru ... "

  22.oktobar 2015. - izvor cdm.me

  Poštovani,

  U okviru projekta „Fashion intelligence“, u hotelu Sea Fort u Sutomoru održana je radionica „Modne potrebe i mediji“ čiji je moderator Smiljana Grujić.

  Teme radionice su: preduslovi razvoja modne inteligencije, emocionalna pismenost i uticaj na konstruisanja slike o sebi. Načini primanja poruka – uticaji na konstruisanje identiteta. Otkrivanje potreba i osjećanja – jedan od puteva ličnog razvoja.


  22.oktobar 2015.


  top

        Moda to smo mi

  " U sklopu pratećeg programa XX Internacionalnog TV festivala Bar, u konferencijskoj sali hotela “Sea Fort” u Sutomoru održana je prva od planirane tri radionice. Studenti i gosti diskusije su kroz interakciju razmatrali šta znači pojam “Modna inteligencija” ..."

  21.oktobar 2015. - izvor barinfo.me

   

  Drugi dan festivala - galerija fotografija

  22.oktobar 2015.


  top

         Poštovani,

  XX TV Festival u Baru u okviru pratećeg programa predstavlja projekat „Fashion intelligence“, koji je podijeljen u više segmenata i odvija se na nekoliko lokacija. Učesnici projekta su stručnjaci iz oblasti televizije i mode, gosti i studenti Fakulteta dramskih i vizuelnih umjetnosti iz zemlje i regiona.

        U performansu nazvanom „Flashmob“ učestvovali su modeli/studenti, daci, prolaznici, modni kreatori. Performans je na šetalištu ispred Dvorca kralja Nikole vodio Srđan Šveljo, modni urednik magazina Joy.

  fotografije: Sergej Zabijako


  21.oktobar 2015.


  top

  FOTO: Modni performans „Flashmob“ ispred Dvorca Kralja Nikole

  TV Festival u Baru u okviru pratećeg programa predstavio je projekat „Fashion intelligence“, koji je podijeljen u više segmenata i odvija se na nekoliko lokacija. Učesnici projekta su stručnjaci iz oblasti televizije i mode, gosti i studenti Fakulteta dramskih i vizuelnih umjetnosti iz zemlje i regiona.

  U performansu nazvanom „Flashmob“ učestvovali su modeli/studenti, daci, prolaznici, modni kreatori. Performans je na šetalištu ispred Dvorca kralja Nikole vodio modni urednik magazina "Joy" Srđan Šveljo.

  21.oktobar 2015.- izvor Kolektiv.me


  top

  " Ispred Dvorca kralja Nikole u prijepodnevnim satima se odvijao jedan od pratećih programa Internacionalnog TV Festivala Bar 2015, performans pod nazivom FLASHMOB “Obuci svoje misli”.

  Prostor ispred kapije Dvorca danas je bio posvecen modi, odnosno načinu na koji se ona upliće i prepliće u život. Osim studenata mode, prisustvovalo je dosta šetača, a isticala se i grupa djevojaka, učenica Pomorske škole iz Kotora ..."

  21.oktobar 2015.- izvor barinfo.me


  top   

  Svečano otvaranje - galerija fotografija

  top


  FOTO: Svečano otvaranje XX Internacionalnog TV Festivala Bar 2015

  " Crnogorski cenarista Miodrag Karadžic, autor popularne „Đekne“, koji je, između ostalog napisao i jednu od najboljih i najčitanijih drama 80-tih godina prošlog vijeka,“ Gorčilo – Jesi li došao da me vidiš“, svečano je otvorio 20. Jubilarni Internacionalni TV Festival Bar 2015.

  U barskom Domu kulture, koji nije slučajno odabran za cin otvaranja, jer se tu, prije tačno 20 godina desilo i prvo izdanje Festivala, pred brojnom publikom, gostima, članovima žirija, autorima, selektorima i mještanima Bara održan je prigodan program u kojem je stavljen akcenat na početke Festivala, njegove osnivače, do današnjih dana.

  Publiku su pozdravili Pero Radović, idejni tvorac Festivala, Zarija Lekić, predsjednik opštine Bar 1995.godine, dr Zoran Srzentić, aktuelni predsjednik Opštine, Dragica Milić ispred Ministarstva kulture, a u programu su učestvovali orkestar Nonet, sopranistica Marina Cuca Franovic, i glumac Danilo Čelebić, koji je govorio fragmente iz drame „Ja, Nikola Prvi“ koju je po tekstu Obrada Nenezica režirao Draško Đurović.

  Festival traje do 24.oktobra, i odvijaće se na tri lokacije.

  Veći dio biće organizovan u dvorcu kralja Nikole i u hotelu Sea Fort u Sutomoru, dok je za zainteresovane gradane i posjetioce Festivala, organizovana projekciona sala u hotelu Sidro, gdje će biti u mogućnosti da pogledaju takmičarski program."

  21.oktobar 2015.- izvor Kolektiv.me


  top

  Otvoren 20. TV Festival Bar! (FOTO GALERIJA)

  "Sinoć je svečano otvoren TV Festival Bar naredna četiri dana predstaviće se 88 programa iz 41 zemlje koji se takmiče za nagrade u kategorijama dokumentarni, igrani, program iz oblasti ekologije I turizma, dječji program i kratke TV forme.

  Gosti festivala su najpoznatija TV lica regiona – Vanja Bulić, Goran Milić i Milomir Marić."

  21.oktobar 2015. - izvor Jedro.me


  top

  Svečano otvoren TV Festival Bar

  "Jubilarni, dvadeseti Internacionalni TV festival Bar, koji je i ove godine okupio veliki broj televizijskih stvaralaca, svečano je otvoren večeras.

  U naredna četiri dana predstaviće se 88 programa iz 41 zemlje koji se takmiče za nagrade u kategorijama dokumentarni, igrani, program iz oblasti ekologije i turizma, dječji program i kratke TV forme.

  Za ovogodišnju smotru TV stvaralaštva planiran je i veliki broj pratećih programa. Naravno, centralni dogadaj biće okrugli sto na temu “Dvadeset godina TV festivala - kako dalje”, koji će, pored regionalnih novinarskih zvijezda i TV stvaralaca, okupiti i goste iz Švedske, Madarske, Albanije i, naravno, naše TV radnike."

  Dragana Mrkić, TVCG

  Freemake Video Downloader

  20.oktobar 2015. - izvor rtcg.me


  top

  Otvoren jubilarni, 20. TV Festival

  Večeras je, u nestvarno dobro preuredenoj sali Doma kulture, odličnom scenografijom i „kozmetickim“ zahvatima pripremljenoj kao da je u pitanju kakva svjetska scena, otvoren jubilarni XX Internacionalni TV Festival.

  Nakon filma – prisjećanja na proteklih XX godina rada, a naročito na godinu nastanka ove manifestacije, prisutnima se obratio direktor Opštine iz 1995. godine, jedan od najzaslužnijih za utemeljenje TV Festivala, Zarija Lekić.

  "Manifestacija je proizišla iz podrške tadašnjeg lokalnog rukovodstva i gradana Opštine Bar zamisli reformskih snaga, uz naše sjećanje da je u srednjem vijeku Bar nazivan ’slavnim gradom’, a da je krajem XIX i u XX vijeku bio biser crnogorske krune. Ovaj medij, bez obzira na usavršavanje drugih medija, poput interneta, čini mi se najšire, najdirektnije, utiče na široke narodne mase i u pozitivnim, a često i u negativnom smislu, može da ih angažuje“, istako je Lekic, pomenuvši da je Bar grad legende Vladimira i Kosare, te da bi i spomenik Kosare morao da se nade na gradskom trgu, „da bi i na taj način iskazivali vječnu ljubav koju ovaj grad treba i dalje da širi“.

  Ministarstvo kulture, koje je uvrstilio TV Festival medu manifestacije od posebnog značaja, predstavljala je Dragica Milić, generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, ujedno predsjednica Programskog savjeta Festivala.


  „Dvije decenije je dug period u životu ovog festivala. Izgrađivan je predanim i posvećenim radom barskih kulturnih poslanika, ali i brojnih barskih privrednih, kulturnih i turističkih organizacija. Nešto kasnije ovom festivalu približila se i Televizija Crne Gore, i ostala njegov partner do današnjeg dana. Specifična programska profilacija istrajnosti i kontinuirana podrška osnivača Opštine Bar, kao i iz godine u godinu sve veći broj ucesnika, televizijskih produkcija i televizijskih autora sa svih kontinenata, doprinijeli su da Ministarstvo kulture prepozna vrijednost ovog festivala i njegov potencijal, i da mu dodijeli status ’manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore’. Na taj način su ujedno stvoreni uslovi za njegov dalji razvoj i još bolje pozicioniranje na internacionalnoj mapi kulturnih dešavanja. Moje mišljenje da ovaj festival posjeduje izuzetan potencijal i sve predispozicije da bude, kako bi se to modernim rječnikom danas reklo, kulturni brend i da svojim aktivnostima promoviše mnogo šire i crnogorsku kulturu i Crnu Goru u cjelini“, kazala je Milić.

  U ime grada domaćina, učesnike TV Festivala i goste je pozdravio predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić.

  „Internacionalni TV Festival Bar 2015. predstavlja najveću smotru televizijskog stvaralaštva u regionu. Za dvadeset godina održavanja ovog festivala u našem gradu zavrijedili smo medunarodni ugled, da budemo na mapi svjetskih festivala i sigurno smo doprinijeli da se crnogorska kultura nade na mjestu koje joj i pripada. Barski TV festival se pojavio u autističnom vremenu iskidanih komunikacija, a njegova vrijednost i ideja se ogledaju u činjenici da je moguće na drugačiji način razgovarati u regionu i stvarati kontakte koji ne promovišu sukob, već saradnju i dobru komunikaciju. Značaj ovog festivala se takode ogleda u činjenici da iz godine u godinu u sve većem broju uspijeva da u naš grad dovede istaknute svjetske medijske stvaraoce i na taj način promoviše i naš grad Bar, ali i Crnu Goru, približavajući ih svjetskoj kulturnoj sceni“, istakao je, pored ostalog, Srzentic, navodeći kako Bar predstavlja odličnog domaćina „upravo iz razloga što je naš grad tokom svoje istorije pripadao različitim civilizacijskim i kulturološkim svjetovima, prepoznatljiv i van granica naše zemlje po svom multietničkom skladu, suživotu i toleranciji medu ljudima razlicitih vjera i nacija“.

  Dvadeseti Internacionalni TV festival je kratkim, ali efektnim obraćanjem, zvanično otvorio scenarista kultne serije Živka Nikolica „Đekna još nije umrla, a ka’ će, ne znamo“ i pozorišnih predstava „Prva bracna noc“ i „Jesi ti to došao da me vidiš (Gorčilo)“ - Miodrag Karadžić.

  „Suština televizijskog stvaralaštva je zapravo u jednostavnosti, pronaći dobru priču, to znaju svi TV poslenici. Ukoliko je priča dobra, onda je potpuno irelevantno da li je u pitanju igrani, dokumentarni, dječiji ili bilo koji drugi program, gledaoci će biti vezani za ekran. Ukoliko priča nije dobra, onda će da prate koja je marka televizora i onda ne vrijedi ništa. Znam da je ove godine žiriju bilo i lako i teško. Lako zato što je imao čast da ucestvuje u biranju programa za jubilarni festival, a teško zato što je trebalo selektovati takav dobar program. Čast mi je da otvorim dvadeseti jubilarni Internacionalni festival Bar i proglašavam ga otvorenim“, zaključio je Karadžić.

  U umjetničkom programu učestvovali su nonet gudaca oformljen samo za ovu priliku, sopran Marina Cuca Franović, te glumac Danilo Čelebić, a voditelji su bili Nemanja Pavićević i Tijana Mišković.

  20.oktobar 2015.- izvor barinfo.me


  top

  BAR: Sinoc otvoren Internacionalni TV festival, danas u znaku mode

  Crnogorski scenarista Miodrag Karadžic, autor popularne „Đekne“, koji je, izmedu ostalog napisao i jednu od najboljih i najčitanijih drama 80-tih godina prošlog vijeka,“ Gorčilo – Jesi li došao da me vidiš“, svečano je sinoć otvorio 20. Jubilarni Internacionalni TV Festival Bar 2015.
  Danas će biti u znaku mode, koncerta Slavena Knezovica, dokumentarnog filma i prvog gosta Gorana Milića.
  Projekat ,,Fashion intelligence” imaće tri segmenta. Prvi je ,,Flashmob”, performans na Gradskom trgu u 11 sati pod podnaslovom ,,Obuci svoje misli”. Pored slučajnih prolaznika, učestvovaće modeli, studenti, modni dizajneri, a program će voditi modni urednik magazina ,,Joy” i muzićki urednik IN radija Srdan Šveljo, poznat i kao DJ Fanatik.
  Psihološkinja Smiljana Grujić vodiće radionicu ,,Modne potrebe i Mediji” u 13 sati u hotelu ,,Sea fort” u Sutomoru. Učesnici semiološkinja Patricija Kalefato, sociološkinja Klaudija Atimoneli, urednik ,,Gazzete di Mezzogiorno” Livio Kostarela, docentkinja mode i dizajna Floriza Skinamea, modni urednik Srdan Šveljo i psihološkinja mode Andrijana Popović govoriće o preduslovima razvoja modne inteligencije, uticaju konstruisanja slike o sebi i identitetu, otkrivanju potreba i osjećanja i drugim temama.
  Autorsko veče Gorana Milića zakazano je za 20 sati u Dvorcu Kralja Nikole, a koncert Slavena Knezovića bice održan u hotelu ,,Sea fort” u Sutomoru u 21.30 sati.

  Program za 21.10.2015.

  09:00 – 21:45 ZVANICNA SELEKCIJA – DOKUMENTARNI PROGRAM
  EXTRA TV
  09:00 – 10:35 50 godina sramote, Silla De Anea, Španija
  10:35 – 11:35 Sumrak, Semillas en el tiempo, Kuba
  11:35 – 12:27 Biti ili ne biti Ivan Hiti, RTRS, BIH
  12:27 – 13:37 Ruanda, život tece dalje, Julie Freres, Belgija
  13:37 – 15:00 Kopilad, Deborah Perkin, Maroko/Velika Britanija
  15:00 – 15:38 Milosrdna kraljica, TVCG, Crna Gora
  15:38 – 17:04 Titove naocare, Thomas Kufus&Zero one film&SWR, Njemacka
  17:04 – 18:36 Katjin izbor, RAI Fiction & Corriere Della Sera, Italija
  18:36 – 19:31 Titova soba tajni: Hrvatsko proljece, Filmske novosti, Srbija
  19:31 – 20:33 Laku noc Sarajevo, Edu Marin&Oliver Algora, Španija
  20:33 – 21:45 GOLOS: ukrajinski glasovi, Thea Films LTD, Velika Britanija

  11:00 FLASHMOB ,,OBUCI SVOJE MISLI”

  Performans na trgu / moderator Srdan Šveljo

  13:00 RADIONICA ZA STUDENTE ,,MODNE POTREBE I MEDIJI”

  Hotel Sea Fort, Sutomore

  20:00 AUTORSKO VECE / GORAN MILIC
  Dvorac Kralja Nikole

  21:30 KONCERT / SLAVEN KNEZOVIC
  Hotel Sea Fort

  21.oktobar 2015. - izvor mnemagazin.me


  top

  " Internacionalni TV Festival slavi 20. godišnjicu, kao manifestacija od nacionalnog značaja. Prve godine, 1995, sve je izgledalo potpuno drugačije.

  Priča o nastanku TV Festivala vezana je za drugačije politicčke momente, u odnosu na današnju vizuru. Naime, tada je SDP bila opozicija jedinstvenom DPS-u, a Bar je bila jedina opoziciona opština, te kao takva nije bila u ljubavi sa vladajućom partijom Crne Gore. Uz to, Savezna republika Jugoslavija je bila pod sankcijama medunarođne zajednice, pa su svi kontakti sa spoljnim svijetom, od sportskih preko kulturnih do privrednih bili onemogućeni. TV Festival je zamišljen kao “prozor u svijet“, jedina veza sa onima što su normalno živjeli. ..."

  19.oktobar 2015.- izvor barinfo.me


  top

  01. septembar 2015.


  SELEKCIONA KOMISIJA IZABRALA 88 PROGRAMA U ZVANIČNU SELEKCIJU FESTIVALA


         Selekciona komisija XX ITF-a radila je u sastavu:

  1. Selektor za dokumentarni/istraživački TV program:
   Sanja Jovanović
   Doc.mr Sanja Jovanović, producent, rođena je u Podgorici 1980. Nakon završenih studija Produkcije pri Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, magistrirala je na Univerzitetu Lester (Engleska), na odsjeku za Masovne komunikacije. Bila je autor i član tima u velikom broju projekata iz oblasti kreativnih industrija, filma i televizije. Od 2011. do 2012. bila je autor kolumne - TV kritika za Dnevne novine. Jedan je od osnivača Međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma UNDERHILLFest u kojem je od 2010. do 2015. bila u ulozi direktorice produckije. Od 2014. član je Savjeta Centra savremene umjetnosti Crne Gore. Krajem 2014. sa još tri autora objavljuje knjigu OREOL I OMČA LENI RIFENŠTAL. Docent je na Fakultetu vizuelnih umjetnosti, gdje predaje Audiovizuelnu produkciju.


  2. Selektor za igrani dramski program:
   Nataša Baranin - Rodjena u Podgorici (Titograd) 1967. Diplomirala novinarstvo na Fakultetu politickih nauka u Podgorici i apsolvirala filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Novinarsku karijeri započela u nTV Montena kao novinar i urednik dnevnih informativnih emisija. U RTCG stalno zaposlena od 2004. Prvo kao šef deska, a potom kao dio ekipe magazina "Pečat". Sada urednik emisije u Dokumentarnom programu TVCG. Dobitnik dvije nagrade na Barskom TV festivalu. 2013. sa kolegama Sinišom Adamovićem i Sašom Terzićem za emisiju "Maganik 11 09", nagrada za najbolji autorski pristup u konkurenciji Dokumentarnog programa, i 2014. specijalna nagrada, za mini serijal "Pravednik". Na drugom Podgoričkom novinarskom forumu, " Pravednik "je ušao u finalnu konkurenciju za priznanje koje nosi ime čuvenog novinara Miodraga Vukmanovića, te se okitio specijalnom nagradom za doprinos profesionalnom novinarstvu


  3. Selektor kratke TV forme, dokumentarne programe iz oblasti ekologije i dječiji program:
   Aleksandar Bečanović ( Crna Gora ), književni i filmski kritičar, višegodišnji saradnik TV Festivala, kroz razne uloge: Selektor, član Žirija, savjetnik u kreiranju programa.

        Ukupno je selektovano 88 programa, iz 41 zemlje.

  top


  30. avgust 2015.
   


         XX Internacionalni TV Festival će se održati od 20. do 24. oktobra (utorak – subota) 2015. godine.

        Na Festivalu će biti zadržana postojeća koncepcija takmičarskih kategorija, prema kojoj postoji ukupno 5 kategorija:

        1. Dokumentarni program / istraživački TV program ( do 100 minuta )
        2. Igrani dramski program – dramski i serijski program ( do 100 minuta )
        3. Dokumentarni program iz oblasti ekologije i turizma ( do 70 minuta )
        4. Dječiji program ( do 35 minuta )
        5. Kratke TV forme – reklama, muzički video, eksperimentalni / umjetnicki video,       kratki igrani film (do 15 minuta )

        Učešće na ovogodišnjem Festivalu prijavili su autori sa 721 programom iz 89 zemalja:

  Argentina, Austrija, Australija, Azerbejdžan, Albanija, Belgija, BIH, Brazil, Bugarska, Burkina Faso, Bjelorusija, Crna Gora, Češka, Čile, Danska, Dominikanska republika, Estonija, Ekvador, Egipat, Finska, Filipini, Francuska, Farska ostrva, Gana, Gruzija, Grčka, Gvatemala, Gvineja Bisao, Holandija, Hong Kong, Hrvatska, Haiti, Indija, Iran, Irak, Irska, Italija, Island, Izrael, Japan, Južna Afrika, Južna Koreja, Kape Verde, Kipar, Kostarika, Kazakhstan, Kanada, Kina, Kosovo, Kolumbija, Kuba, Kuvajt, Letonija, Litvanija, Makedonija, Mađarska, Makao, Maroko, Meksiko, Novi Zeland, Nigerija, Norveška, Nepal, Njemačka, Palestina, Paragvaj, Peru, Portoriko, Portugalija, Poljska, Rumunija, Rusija, SAD, Singapur, Senegal, Slovenija, Srbija, Španija, Švajcarska, Švedska, Tajland, Tajvan, Tanzanija, Turska, Uganda, Ukrajina, Urugvaj, Venecuela, Velika Britanija

  Ukupno je prijavljen 721 program:


        Imajući u vidu statističke podatke, ponovo su oboreni rekordi, tako je ove godine prijavljen 721 program iz 89 zemalja svijeta što je za 253 programa ili 53% više nego prošle godine. Ukupno je prijavljeno i preko 100h programa više nego prethodne godine.

  top


  27. avgust 2015.
   


         Programski Savjet Internacionalnog TV festivala u Baru za novog Umjetničkog direktora izabrao je dugogodišnjeg novinara Sabriju Vulića, dok će posao Poslovnog direktora i dalje obavljati Ljiljana Đindinović.

        Za ovogodišnji jubilarni, dvadeseti, TV festival u Baru prijavljen je 721 program autora iz 89 zemalja sa svih kontinenata u kategorijama Dokumentarnog programa, Ekologije i turizma, Igranog i dječijeg programa i kratkih TV formi. Ove godine prijavljeno je čak 252 programa više u odnosu na prošlu godinu što je potvrda interesovanja svjetskih stvaralaca za festival u Baru.

        Selekciona komisija u sastavu Sanja Jovanović, Nataša Baranin i Aleksandar Bečanović odabrala je 88 programa iz 41 zemlje, koji će se naći u zvaničnom takmičarskom programu.

        Internacionalni TV festival biće održan u Baru od 20. do 24. oktobra.

  top


   

  RIJEČ DIREKTORA

         Uvaženi,

        čast mi je da Vas pozovem da sa svojim emisijama i filmovima učestvujete i uveličate Dvadeseti Internacionalni TV festival. Festival će se održati od 20. do 24. oktobra 2015. godine.

        

  MEĐUNARODNI TELEVIZIJSKI FESTIVAL BAR
  Direkcija Festivala
  Ul. Jovana Tomaševića br. 57
  85 000 BAR
  Crna Gora

  Sa uvažavanjem,

  Ljiljana Đinđinović
  Direktor festivala

  Bar, 15. januar 2015. godine


  top
  Medijski partneri:


  "A film is never really any good unless the camera is an eye in the head of a poet" - Orson Welles

  ******

  "Something so powerful as FILM should be celebrated and understood" - Anthony Minghella