Hronike

    Nagrade    Propozicije

    Prijava programa

    Akreditacija

Nagrade za 2008-u godinu:


Dokumentarni film   |   Ekologija   |   Igrani film

Grand prix festivala

     Žiri dodjeljuje programu „Nuspojave“ / „Side effects“ u režiji Adolf Winkelmann i produkciji Michael Souvignier, ZEITSPRUNG, Njemačka. Etički inspirativan i estetski sjajno koncipiran film o snažnom konfliktu između potrebe za ljudskom srećom i ne uvijek humanih interesa velikih biznis kompanija.


Nagrada za najbolju produkcijus na festivalu

     dodjeljuje se RAI – Radio Televisione Italiana, za kontinuirani visoki kvalitet programa koji prijavljuju za Festival.Predsjednica Žirija, Patrisija Ubine, Francuska

Martin Novosad, Češka
Božidar Manov, Bugarska
Bibo Liang, Kina
Aleksandar Bečanović, Crna Gora
 

Bar, 29. oktobar, 2008. godine


top

Dokumentarni film

  
Zlatna maslina

     se dodjeljuje filmu “Žeđ kamenog mora” u režiji Vladimira Perovića i produkciji NEZAVISNA PRODUKCIJA ANKA PEROVIĆ & VLADIMIR PEROVIĆ, Crna Gora, Izvanredan dokumentaristički portret izolovanog crnogorskog sela koji je, snagom autorske vizije, pretvoren u specifičnu poeziju o svakodnevnom životu.


Srebrna maslina

     se dodjeljuje filmu “Crvena trka”, u režiji Chao Gan i koprodukciji SHANGAI TV STATION / NDR, Kina / Njemačka. Detaljan prikaz procesa treninga koji u Kini prolaze djeca - budući šampioni, posjeduje karakter multidimenzionalne sociološke analize.


Bronzana maslina

     dodjeljuje se filmu "1968 – Nada, Izdaja", u režiji Viktor Polesny i produkciji Anna Beckova, CZECH TELEVISION, Češka. Do sada neprikazani dokumentarni snimci iz arhiva o događajima u Čehoslovačkoj 1968, organizovani su tako da pružaju snažno istorijsko svjedočanstvo o godini koja je potresla cijelu Evropu.


Nagrada za režiju

     dodjeljuje se Michael Althen i Hans Helmut Prinzler za film "Oči u oči" u produkciji PREVIEW PRODUCTION, Njemačka. Kombinujući inserte iz poznatih njemačkih filmova i komentare savremenih njemačkih autora o njima, režiseri stvaraju fascinantnu studiju o imaginacijskoj, emocionalnoj i vizuelnoj moći njemačke kinematografije.


Nagrada za scenario

     dodjeljuje se Andriy Tsaplienko za film "Doping. Fabrika šampiona", u produkciji TV CHANNEL « INTER » / « O7 PRODUCTION STUDIO », Ukrajina. Veoma aktuelni problem dopinga u sportu obrađen je na istražiteljski ozbiljan i informativan način.


Nagrada za kameru

     dodjeljuje se direktoru fotografije Siniši Galaru za film "Žena zmaj" u produkciji HRT, Hrvatska. Fotografija funkcionalno doprinosi psihološkom portretu jedne izuzetne mlade osobe koja nije dozvolila da je životne nevolje slome.


Predsjednica Žirija, Patrisija Ubine, Francuska
Martin Novosad, Češka
Božidar Manov, Bugarska
Bibo Liang, Kina
Aleksandar Bečanović, Crna Gora

Bar, 28.10.2008. godine


top

Ekologija


Nagrada za najbolju režiju

     Nagrada za najbolju režiju u kategoriji emisija iz ekologije pripala je Huaking Jinu za film "Živjeti sa sramotom", u produkciji Huaking Jina iz Kine. Reditelj na izvanredan način prikazuje kako ekološki problemi imaju jak uticaj na život siromašnih ljudi u u Kini.

Nagrada za najbolju fotografiju

     Nagrada za najbolju fotografiju u kategoriji emisija iz oblasti ekologije pripala je Janu Haftu, Kaju Cisenhenu i Rolfu Stainmenu za film "Slatkovodni rak u tegli od džema", u produkciji Uda A. Cimermana iz Njemačke, zbog fantastičnih slika kojima je predstavio svijet divlje prirode na duboko emotivan način.

Nagrada za najbolji scenario

     Nagrada za najbolji scenario pripala je Nataši Novović za film "Olovo – cinkana riba" u produkcji TVCG, Crna Gora. "Lead-zink fish" je dobro konstruisano istraživanje o ribama na jalovištu u Mojkovcu, u kojem se tačno mogu osjetiti istinske razmjere ovog ekološkog problema.

Zlatna maslina

     U kategoriji emisija iz oblasti ekologije Zlatna Maslina je dodijeljena za film "Vijetnam: posljednja bitka", u produkciji RAI INTERNATIONALE, iz Italije, a u režiji Lućijane Karpeti, za snažnu temu ovog filma koji govori veoma precizno o ekološkim posledicama koje su pogodile 4 miliona stanovnika Vijetnama nakon agresije Amerike, gdje je američka vojska po odobrenju vlade SAD-a koristila hemijsko naoružanje tokom rata u Vijetnamu.


Predsjednica Žirija, Patrisija Ubine, Francuska
Martin Novosad, Češka
Božidar Manov, Bugarska
Bibo Liang, Kina
Aleksandar Bečanović, Crna Gora

Bar, 25. oktobar, 2008. godine


top

Igrani film

Nagrada za kameru

     Nagrada za najbolju fotografiju u kategoriji igranog programa dodijeljena je Vitorrio Storaro za film "Karavađo" / "Caravaggio" u produkciji RAI RADIOTELEVISIONE ITALIANA, Italija. Jedan od najvećih majstora igre svjetlosti i sjenke u kinematografiji, Vittorio Storaro, briljantno rekreira magiju jednog od najvećih majstora igre svjetlosti i sjenke u slikarstvu, Caravaggia.


Nagrada za najbolju režiju

     Nagrada za najbolju režiju u kategoriji igranog programa dodijeljena je Michal Kwiecinski za film "Hajdemo u bioskop sjutra" / "Let´s go to the movies tomorrow" u produkciji TVP S.A. – FILM AGENCY, Poljska. Tehnički i stilski dotjerani mizanscen (mise-en-scene) prati trojicu mladića koji se nalaze na prekretnici u njihovim životima: između ljubavi i rata.


Nagrada za najbolji scenario

     Nagrada za najbolji scenario u kategoriji igranog programa dodijeljena je Iren Rozdobudjko za film "Dugme" / "The button" u produkciji OLEG SCHERBINA , FRESH PRODUCTION UA, Ukrajina. Klasično postavljena i realizovana priča koja ima ciklični karakter ukazuje na punu zanatsku kompetentnost autora.


Nagrada za najboljeg glumca

     Nagrada za najboljeg glumca u kategoriji igranog programa dodijeljena je Alessio Boni za film "Karavađo" / "Caravaggio" u produkciji RAI RADIOTELEVISIONE ITALIANA, Italija. Snažna i precizna izvedba Alessija Bonija dočarava nam ne samo umjetničku motivaciju i profil velikog italijanskog slikara, nego i njegovu ljudsku stranu.


Nagrada za najbolju glumicu

     Alexandra Surchadzhieva, Elen Koleva i Violeta Markovska u filmu "Krojačice" / "The seamstresses", u produkciji CROSSPOINT, Bugarska. Nagrada se dodjeljuje za sve tri glavne glumice, jer se upravo snaga i autentičnost cijelog filma nalazi u njihovoj zajedničkoj međuigrie.


Bronzana maslina

     U kategoriji igranog programa Bronzana maslina dodjeljuje se filmu "Kućne istine" / "Home truths", u produkciji NDR, Njemacka, reditelja Johannes Fabrick. Veoma aktuelna tema prikazana je tako da u prvi plan dolaze ne samo ekonomske, već i emocionalne posljedice koju finansijska kriza ostavlja na članove jedne porodice.


Srebrna maslina

     U kategoriji igranog programa Srebrna maslina dodijeljena je filmu „Božja duga" / "God´s rainbow" u produkciji HANA BILA, CZECH TELEVISION, Češka, reditelja Jiri Svoboda. Upečatljiva studija o dvoje ljudi, Njemici i Čehu, koji pokušavaju da prevaziđu duhove iz njihove prošlosti i nekako pronađu mir i iskupljenje.


Zlatna maslina

     U kategoriji igranog programa Zlatna maslina je dodijeljena filmu "Anđelina hrabrost" / "Angela's courage" u produkciji RAI RADIOTELEVISIONE ITALIANA, Italija, reditelja Luciano Manuzzi. Svjež i inovativan pristup poznatoj temi italijanske mafije, koji naglašava nužnost personalnog otpora kako bi se stvari konačno mogle promijeniti nabolje.


Predsjednica Žirija, Patrisija Ubine, Francuska
Martin Novosad, Češka
Božidar Manov, Bugarska
Bibo Liang, Kina
Aleksandar Bečanović, Crna Gora

Bar, 29. oktobar, 2008. godine

top